NYHETER

Source: Aftonbladet, 25 August 2020

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har lämnat Israel och rest till Sudan med det första officiella direktflyget mellan Tel Aviv och Khartoum.

Flera faktorer tyder på att relationen mellan länderna håller på att normaliseras.

Israel och Sudan har inga diplomatiska relationer. Tekniskt sett ligger länderna i krig med varandra sedan flera årtionden och flyget mellan de två städerna ska vara det allra första. Videobilder från den amerikanska ambassaden i Jerusalem visar Pompeo på väg in i planet.

 

I förra veckan fick det sudanesiska utrikesdepartementets talesperson Haider Badawi sparken efter att ha sagt att han “inte kan förneka” att landets regering försökt normalisera relationerna med Israel och att det inte finns någon anledning till fortsatta fientligheter mellan länderna.

 

Enligt Sudans utrikesminister Omar Gamaledinne har frågan dock aldrig diskuterats av den sudanesiska regeringen. General Abd al-Fattah al-Burhan, ledare för Sudans styrande övergångsråd, träffade dock Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Uganda i februari.

 

Israel och Förenade arabemiraten kom nyligen överens om att normalisera sina relationer, och Pompeo sade på måndagen att han är optimistisk till att fler länder också kan vilja göra samma sak. Enligt amerikanska källor kan just Sudan samt Bahrain och Oman nu stå på tur.