IMF: s styrelse avslutar artikel 1 i samråd 1 med Somalia.


Source: IMF, Fredag ​​2 augusti 2019


Förbättrat förtroende på grund av det fortsatta genomförandet av reformer och starkt givarstöd fortsätter att stödja ekonomisk aktivitet, särskilt inom telekom, handel, byggande och finanssektorer. Dålig nederbörd under våren väger emellertid utsikterna och hotar livsmedelssäkerheten.

BNP-tillväxten beräknas till 2,8 procent 2018 efter 1,4 procent 2017. Om normalt regn återupptas senare i år kan BNP-tillväxten förbli stort sett oförändrad på cirka 2,9 procent 2019. Inflationen förväntas vara 3,0 procent 2019, efter 3,2 procent 2018 .

Den federala regeringen i Somalias (FGS) fortsatta ansträngningar för att bredda skattebasen och stärka skatteförvaltningen har återspeglats i ökade inhemska intäkter (nästan 30 procent högre än 2017). Detta har stött en liten expansion i utgifterna för hälsa och utbildning.Utgifterna domineras emellertid fortfarande av utgifter för löner och andra driftskostnader, särskilt på säkerhetsrelaterade utgifter, med lite utrymme för kritiska sociala och utvecklingsprogram.

Trots starkare tillväxt och den förbättrade finanspositionen förblir inkomsterna per capita mycket låga och fler resurser behövs för att uppnå större ekonomisk motståndskraft och minska fattigdomen. Med skuld på ohållbara nivåer (cirka 4,7 miljarder dollar eller 100 procent av BNP 2018, varav 96 procent är i efterskott), kommer Somalia att behöva det fortsatta stödet från det internationella samfundet för att hjälpa till med att tillgodose efterfrågan på humanitär och utvecklingsbehov.

Somalias fjärde SMP (maj 2019 – juli 2020) kommer att stödja myndigheternas fortsatta reforminsatser och lägga grunden för större självförsörjning och högre och mer inkluderande tillväxt. Programmet kommer att utvidga och fördjupa åtgärderna för att bygga finanspolitisk hållbarhet, över hela FGS och de federala medlemsstaterna, ytterligare förbättra den finansiella stabiliteten, ta itu med återstående anti-penningtvätt och bekämpa finansieringen av terrorism (AML / CFT) klyftor och stärka styrningen och kampen mot korruption.