Kristersson: Sverige är ett stort Nato-land

10 juli 2024 13:51

Source. Sydsvenskan, Sverige tar med sig två tunga faktorer som medlem i Nato. Det poängterar statsminister Ulf Kristersson på en pressträff i Washington.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Joe Biden, Finlands president Alexander Stubb och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Washington under tisdagskvällen.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Joe Biden, Finlands president Alexander Stubb och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Washington under tisdagskvällen.Bild: Evan Vucci

Natomötet i Washington blir nu det första för svensk del som fullvärdig medlem i försvarsalliansen. På pressträffen vid den svenska ambassaden lyfter statsministern att man för svensk del bidrar i högsta grad till Nato, framförallt genom två faktorer:

– Geografi och kapacitet. Den ena är given, titta på var vi ligger geografiskt. Det andra är kapaciteten, vi sökte medlemskap för att vi vill ha skydd av andra men vi tar också med oss kapacitet in i Nato, säger Kristersson.

Han nämner bland annat det svenska flygvapnet och ubåtar som exempel på detta.

– Vi är inte ett litet Natoland utan ett stort Natoland, säger han.

Fokus på Ukraina

Mycket av toppmötets fokus ligger på kriget i Ukraina och det fortsatta stödet till Kiev. Försvarsalliansen väntas i sin slutkommuniké efter mötet förkunna att Ukrainas väg till ett Natomedlemskap är ”irreversibel”.

– Vi kommer att jobba vidare. Det är inte en fråga om utan när, säger utrikesminister Tobias Billström på presskonferensen om Ukrainas eventuella medlemskap.

Redan under gårdagskvällen meddelade också president Joe Biden att en ”historisk” donation av luftvärnsmateriel, däribland fyra Patriotsystem, från USA och flera europeiska Natoländer är på ingång till Ukraina.

Vädjar om stöd

Senare samma kväll vädjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om omgående ökat stöd – innan resultatet av det amerikanska presidentvalet i november potentiellt ställer världspolitiken på ända.

– Det är dags att stiga ut ur skuggorna och med kraft fatta beslut om att agera – och inte vänta till november eller någon annan månad för att skrida till verket, sade han på plats i Washington.

Det mesta inför Natomötet har handlat om president Joe Bidens hälsa och de växande kraven på att han ska kliva åt sidan inför valet i november. Amerikanska bedömare konstaterar att presidentens tal inför Nato på tisdagen var betydligt mer kraftfullt och respektingivande än hans hårt kritiserade debatt- och intervjuinsatser de senaste veckorna.

FAKTA

Fakta: Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organisation) är en transatlantisk försvarsallians som grundades 1949.

Den består i dag av 32 medlemsländer, varav 14 ingick i det forna östblocket. De senaste länderna att ansluta sig var Finland i april 2023 och Sverige i mars 2024.

Nato skapades i syfte att bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.